Normalne stężenia glikemii na czczo i cukrzyca typu 2 u młodych mężczyzn ad 5

Uwarunkowana analiza wielowymiarowych wskaźników ryzyka dla cukrzycy typu 2 wśród 13 163 mężczyzn według kwasyli normalnego stężenia glukozy na czczo. W modelu wieloczynnikowym stężenia triglicerydów w surowicy i cukrzyca w wywiadzie rodzinnym, oprócz stężenia glukozy w osoczu na czczo i wskaźnika masy ciała, pozostały niezależnymi czynnikami ryzyka rozwoju cukrzycy (dane nieukazane). W związku z tym ocenialiśmy związek pomiędzy poziomem glukozy w osoczu na czczo a występowaniem cukrzycy typu 2 wśród warstw niezależnych czynników ryzyka (Tabela 3). W modelach wieloczynnikowych podwyższone poziomy prawidłowej glukozy w osoczu na czczo były silniej związane z cukrzycą u mężczyzn z nadwagą i otyłością (o wskaźniku masy ciała wynoszącym 25 lub więcej) niż u szczupłych mężczyzn (P dla interakcji, 0,03). Tendencja zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 we wzrastających kwintylach prawidłowego stężenia glukozy w osoczu na czczo wydaje się podobna w podgrupach sklasyfikowanych zgodnie z poziomem triglicerydów i stanem rodzinnym (P dla interakcji> 0,05). Rycina 1. Ryc. 1. Wspólny efekt stężenia glukozy w osoczu na poziomie glukozy, poziomu trójglicerydów i wskaźnika masy ciała w przewidywaniu cukrzycy typu 2 wśród 13 163 mężczyzn. Panel A pokazuje współczynniki ryzyka dla cukrzycy według poziomów glukozy i triglicerydów na czczo. Liczba nowych przypadków cukrzycy, które wykryto w każdej z grup glukozy w osoczu na czczo, zgodnie z dwoma poziomami triglicerydów (odpowiednio <150 i> 150 mg na decylitr), jest następująca: poziom glukozy w osoczu na czczo wynoszący 86 mg w przeliczeniu na decylitera lub mniej, 20 z 3821 osób i 30 z 1595; poziom od 87 do 90 mg na decylitr, 37 z 2779 i 20 z 592; i poziom 91 do 99 mg na decylitr, 40 z 2997 i 61 z 1379. Panel B pokazuje względne ryzyko według wskaźnika masy ciała. Liczba nowych przypadków cukrzycy wykryta w każdej grupie według wskaźnika masy ciała (mniej niż 25 [chudego], 25 do 29,9 [nadwaga] lub więcej niż 30 [otyłość]), była odpowiednio: na czczo w osoczu poziom glukozy 86 mg na decylitr lub mniej, 11 z 2511 pacjentów, 23 z 2057 i 13 z 506; poziom od 87 do 90 mg na decylitr, 5 z 1177, 18 z 1129 i 17 z 292; i poziom od 91 do 99 mg na decylitr, 19 spośród 2292, 64 z 2528 i 38 z 671. Model wielowymiarowy został skorygowany, jeśli nie podzielony, na wiek, wskaźnik masy ciała i poziomy triglicerydów jako zmienne ciągłe; aktywność fizyczna (. 60 lub> 60 minut na tydzień lub brakujące informacje); wywiad rodzinny w kierunku cukrzycy (pozytywne, negatywne lub brakujące informacje); i palenie tytoniu (obecny palacz, palacz tytoniowy lub brakujące informacje). CI oznacza przedział ufności.
Oceniliśmy łączny wpływ poziomów glukozy w osoczu na czczo oraz poziomów triglicerydów lub wskaźnika masy ciała na ryzyko cukrzycy typu 2. W modelach wielowymiarowych poziomy triglicerydów w surowicy wynoszące 150 mg na decylitr lub więcej wiązały się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy w każdej kategorii poziomów glukozy w osoczu na czczo, w porównaniu z ryzykiem w odpowiedniej grupie niskiego poziomu surowicy-triglicerydów (rysunek 1A). Mężczyźni z poziomem glukozy w czczo na czczo w górnym zakresie normy (91 do 99 mg na decylitr [5,05 do 5,50 mmol na litr]) i poziomy triglicerydów w surowicy wynoszące 150 mg na decylitr lub więcej, mieli ryzyko 8,23 (95 procent zaufania przedział od 3,6 do 19,0) dla rozwoju cukrzycy w porównaniu z tymi, dla których poziom glukozy na czczo wynosi 86 mg na decylitr (4,77 mmol na litr) lub mniej i poziomy triglicerydów poniżej 150 mg na decylitr
[patrz też: q4glass, gastroskopia łódź, tolerancja pokarmowa ]
[hasła pokrewne: mixelektronix, vershold polska, q4glass ]