Wybuch Vibrio parahaemolyticus Zapalenie żołądka i jelit związane z ostrygami alaskańskimi ad 6

Wszystkie ostrygi z Farm A, które były zamieszane w epidemię, zostały zebrane w temperaturach powyżej 15,0 ° C (rysunek 3). Średnia miesięczna temperatura wody w 2004 r. Na Farm A była niższa w lipcu niż w sierpniu (odpowiednio 16,6 ° C i 17,4 ° C, P <0,001). Rysunek 4. Rysunek 4. Średnie dzienne temperatury wody w lipcu i sierpniu na farmie A, Prince William Sound, Alaska. Rejestrator temperatury w Farm A znajdował się na głębokości 5 stóp na jednej z tac ostryg. Temperatura wody nie była dostępna w 1999 r., Ponieważ rejestrator temperatury nie działał tego lata. Średnia temperatura wody w lipcu i sierpniu dla każdego z przedstawionych lat, począwszy od 1997 r. Wynosiła odpowiednio 15,1, 14,6, 14,3, 14,7, 14,9, 15,5 i 16,9 ° C. Przerywana czerwona linia oznacza teoretyczną temperaturę progową (15,0 ° C) dla ryzyka choroby V. parahaemolyticus z konsumpcji ostryg; Rok 2004 był jedynym rokiem, w którym temperatury zarejestrowane w lipcu i sierpniu na Farmie A nie spadły poniżej tego progu.
Rysunek 5. Ryc. 5. Średnie temperatury wody na powierzchni w lipcu i sierpniu w Zatoce Alaska, 1976-2004, według National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Stacja Buoy 46001. Przedstawiono roczny wzrost powierzchni o 0,04 ° C temperatury wody około 500 km na południe od Farm A, najbliższego punktu, dla którego dostępne są obszerne dane temperatury boi NOAA. Odpowiadające wartości P dla średniej rocznej, miesięcznej i dziennej temperatury powierzchni wody w lipcu i sierpniu od 1976 do 2004 r., Zgodnie z danymi z NOAA Buoy Station 46001, wynoszą odpowiednio P = 0,07, P <0,001 i P <0,001 . Równanie trendu liniowego wynosi y = 0,04x - 72,80 (r2 = 0,13).
Średnie dzienne temperatury wody morskiej na farmie A w lipcu i sierpniu w latach 1997-2004 wykazały wzrost o 0,21 ° C rocznie (r2 = 0,14, p <0,001); Temperatury wody w lipcu i sierpniu były znacznie wyższe w 2004 r. niż w każdym z badanych sześciu poprzednich lat (P.0,001) (ryc. 4). Średnie roczne temperatury wody powierzchniowej w latach 1976-2004 w Zatoce Alaski również wykazywały tendencję do wzrostu temperatury wody (rys. 5).
Dyskusja
Raport ten dokumentuje duży wybuch serotypu O6: K18 V. Pairhaemolyticus w Stanach Zjednoczonych i rozszerza zakres epidemiologicznie potwierdzonej choroby V. parahaemolyticus na szerokość geograficzną większą niż 60 stopni – ponad 1000 km na północ od Kolumbii Brytyjskiej, poprzednio najbardziej wysunięty na północ obszar odnotowano chorobę lokalnie nabytą.14 Ponadto, nasze odkrycia dostarczają dowodów na poparcie hipotezy, że temperatura wody powyżej 15,0 ° C w czasie zbioru ostryg jest odpowiednim progowym wskaźnikiem zwiększonego ryzyka zakażenia V. parahaemolyticus od konsumpcji surowych ostryg.15-17 Chociaż temperatura wody osiągnęła 15,0 ° C w gospodarstwie A każdego roku od 1997 r., rok 2004 był niezwykły, ponieważ średnie temperatury przekraczały 15,0 ° C przez znacznie dłuższy okres i były o prawie 2 ° C cieplejsze niż podczas jakiegokolwiek z poprzednie lata.
Prezentowane tu dane wykazują tendencję wzrostu temperatur na farmie A i w Zatoce Alaski. Międzynarodowe badania udokumentowały również wzrost temperatury wody oceanicznej, w szczególności na wyższych szerokościach geograficznych półkuli północnej.18,19 Dodatkowe raporty udokumentowały pojawienie się V
[więcej w: leki bez recepty wykaz, lekarz po rosyjsku, jak zostac dawca szpiku ]
[hasła pokrewne: clemastinum syrop, szacki twitter, anitech olsztyn ]