Wybuch Vibrio parahaemolyticus Zapalenie żołądka i jelit związane z ostrygami alaskańskimi ad 7

ogniska parahaemolyticus związane z ostrygami zebranymi z obszarów o temperaturach wody podobnych do tych znajdujących się w pobliżu południowej Alaski.14,20 Ocieplenie wód oceanu mogło również przyczynić się do wybuchu epidemii, ale mogły również odegrać zmieniające się wzorce migracji zwierząt i wypuszczanej wody balastowej. Ponadto mogły również wystąpić nierozpoznane ogniska w ostatnich latach. Wysoka częstość występowania pozytywnych środowiskowo izolatów V. parahaemolyticus (74 procent) w tym badaniu kontrastuje z wynikami we wszystkich innych zgłoszonych badaniach środowiskowych. 8, 21-24 Największy odsetek uprzednio zgłoszonych izolatów środowiskowych tdh-dodatnich (około 3 procent ) było związane z ostrygami Puget Sound.23,25-28 Niektóre badania z ograniczonymi danymi dodatnimi dla środowiska tdh-dodatniego sugerowały coraz częstsze występowanie patogennego V. parahaemolyticus z temperaturami wody chłodniejszej.22-24 W tym wybuchu V. parahaemolyticus był bardziej prawdopodobny być pozytywnym pod względem tdh w chłodniejszym miesiącu lipca niż w sierpniu, co dodatkowo wskazuje, że szczepy tdh-dodatnie mogą mieć selektywną przewagę w przetrwaniu zimniejszych warunków (lub prawdopodobnie, że są to pierwsze szczepy wprowadzone do środowiska i stopniowo zastępowane przez niepatogenne szczepy, gdy woda ogrzewa się).
Wskaźnik ataków (29 procent) wśród pasażerów jadących ostrygi na pokładzie statku wycieczkowego jest zaskakująco wysoki, biorąc pod uwagę niski poziom V. parahaemolyticus znaleziony w ostrygach z gospodarstwa A i niewielką ilość ostryg spożywanych przez pasażerów (mediana, jedna ostryga), ale ogniska V. parahaemolyticus związane z oszacowaniami MPN, które były znacznie niższe od obecnych standardów, zostały wcześniej zgłoszone.14,29 Jednak szacunki MPN są z natury nieprecyzyjne i mają tendencję do niedoceniania poziomów patogenów.22 Niemniej jednak szacunki MPN podane tutaj to 1500 razy niższy niż obecne wytyczne Narodowej Organizacji Odkażania Skorupiaków dla zebranych ostryg (5000 MPN na gram) i 3000 razy niższy niż poziom zainteresowania FDA (10 000 MPN na gram) dla gotowych do spożycia owoców morza, w tym surowych ostryg 13.
Można argumentować, że ostrygi testowane podczas tego badania mogły zawierać różne stężenia patogennych V. parahaemolyticus niż ostrygi spożywane przez pasażerów na statku wycieczkowym; jednak wysoki odsetek ataków utrzymywał się przez trzy rejsy podczas dwutygodniowego okresu, ten sam serotyp V. parahaemolyticus był izolowany od większości badanych pacjentów i z próbek z Farm A zebranych podczas wybuchu, ostrygi dostarczane do statku były zawsze pod kontrolowanie kombajnu do czasu wyrzucenia go przez kucharzy na statku, a eksperci ds. ochrony środowiska poinformowali, że nie ma dowodów na ingerencję w ewidencje czasu lub temperatury30.
Nie jest pewne, dlaczego ostrygi z gospodarstwa A były nieproporcjonalnie powiązane z epidemią. Jednym z możliwych wyjaśnień jest to, że główny szczep związany z ogniskiem, który został zidentyfikowany tylko w Farm A, był bardziej patogenny niż inne szczepy. Inne potencjalne wyjaśnienia, takie jak różnice temperatury, zasolenia i zawartości osadu, są nadal badane.
Wiele serotypów zgłoszonych w tym badaniu znaleziono również w Puget Sound.28 Ponadto, izolaty O6: K18 związane z ogniskiem opisanym w bieżącym badaniu miały profile PFGE podobne do profili izolatów O6: K18 występujących w sporadycznych przypadkach w inne państwa zachodnie
[podobne: kuracje nfz, tolerancja pokarmowa, jak zostac dawca szpiku ]
[podobne: lary zębatka, marpol bolesławiec, gastroskopia łódź ]