Wybuch Vibrio parahaemolyticus Zapalenie żołądka i jelit związane z ostrygami alaskańskimi cd

Próbki środowiskowe zostały przesłane do laboratorium DEC w celu analizy. Liczby V. parahaemolyticus oszacowano przy użyciu tabel 10 i MPN najbardziej prawdopodobnej liczby, jak opisano wcześniej.11 Izolaty określone jako V. parahaemolyticus badano pod kątem tdh za pomocą analizy reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) w Washington Department of Health Laboratory. Wszystkie izolaty Td-dodatnie izolaty V. parahaemolyticus zostały przekazane do Ośrodków Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) w celu określenia serotypu. Wybrane izolaty poddano subtazie z zastosowaniem elektroforezy w żelu pulsującym (PFGE) z enzymami NotI, SfiI i ApaI. Żele znormalizowano, a odciski palców DNA porównywano z użyciem oprogramowania BioNumerics.12 Analiza statystyczna
Skorygowane ilorazy szans i ich 95-procentowe przedziały ufności zostały obliczone przy użyciu wstecznej wieloetapowej analizy regresji logistycznej dla owoców morza, które były znaczącymi predyktorami choroby przy dwuwymiarowej analizie z użyciem testu chi-kwadrat Pearsona. Test chi-kwadrat Pearsona został użyty do obliczenia współczynnika rozpowszechnienia i 95-procentowego przedziału ufności dla związku pozytywnego wyniku izolacji środowiskowej z Farm A z miesiącem pobrania próbki. Zastosowano proste analizy regresji liniowej w celu określenia trendów w temperaturze wody dla Farm A i Zatoki Alaski w lipcu i sierpniu. Jednokierunkową analizę wariancji z tukeyowym testem wielokrotnego porównania wykorzystano do analizy różnic średnich rocznych temperatur wody w Farm A w lipcu i sierpniu. Do porównania średniej temperatury wody w Farm A w lipcu 2004 r. Z porównaniem z temperaturą z sierpnia 2004 r. Wykonano test t. Analizy statystyczne wykonano przy użyciu oprogramowania SPSS (wersja 11.5.0). Istotność statystyczną określono jako P <0,05; wszystkie wartości P są dwustronne.
Wyniki
Badanie epidemiologiczne
Spośród 189 pasażerów w kohorcie przeprowadzono wywiady z 132 (70 procent): 36 z 52 pasażerów w rejs (od 2 lipca do 5 lipca), 21 z 27 pasażerów w Cruise 2 (od 9 do 12 lipca), 42 z 62 pasażerów na Rejs 3 (od 12 do 16 lipca) i 33 z 48 pasażerów w Cruise 4 (od 21 do 23 lipca). Spośród 132 pasażerów, z którymi przeprowadzono wywiady, 22 (17 procent) spełniało naszą definicję przypadku choroby. Spożycie jednego z trzech produktów z owoców morza podawanych na pokładzie statku, w tym surowych ostryg, było istotnym czynnikiem predykcyjnym choroby w analizie dwuwymiarowej. Jedynie spożycie surowych ostryg pozostało istotnym czynnikiem predykcyjnym choroby po wielokrotnej analizie logistyczno-regresyjnej (skorygowany iloraz szans, 5,2; przedział ufności 95%, 1,47 do 18,54). Mediana liczby ostryg spożywanych przez osoby, które zachorowały, wynosiła jeden (od do 6); mediana okresu inkubacji wynosiła 24 godziny (zakres od 12 do 36). Nie było korelacji między okresem inkubacji a liczbą spożywanych ostryg.
Wskaźniki ataku dla osób, które zjadły ostrygi były następujące: 29 procent dla rejsów 1, 2 i 3 łącznie (48 osób, które spożywały ostrygi, 14 zachorowało); 21 procent na rejs nr (3 osoby zachorowały); 42 procent dla Cruise 2 (5 osób zachorowało); i 27 procent dla Cruise 3 (6 osób zachorowało).
Rysunek 1. Rycina 1. Przypadki Vibrio parahaemolyticus Zapalenie żołądka i jelit na Alasce według daty pojawienia się
[patrz też: mikrodermabrazja przeciwskazania, endometrium o cechach proliferacji, kanabidiol ]
[podobne: dorota gwiazdowska, cartexim, zdz słupsk ]