Wybuch Vibrio parahaemolyticus Zapalenie żołądka i jelit związane z ostrygami alaskańskimi czesc 4

Spośród 62 przypadków zapalenia żołądka i jelit V. parahaemolyticus 10 przypadków potwierdzono laboratoryjnie, a 52 przypadki kliniczne. Znaki kreskowania oznaczają 51 pacjentów, którzy spożywali ostrygi, które zostały zidentyfikowane w gospodarstwie A. Zidentyfikowaliśmy 62 osoby (14 pacjentów z retrospektywnego badania kohortowego, które zgłosiło spożycie ostryg przed wystąpieniem choroby i 48 innych osób), którzy spełnili naszą definicję przypadku aktywnego nadzoru (Ryc. 1). Czterdziestu sześciu pacjentów (74 procent) było płci męskiej. Mediana wieku wynosiła 47 lat (zakres od 7 do 73). Oprócz biegunki, objawy obejmowały skurcze brzucha (82%), dreszcze (44%), bóle mięśniowe (36%), gorączkę zgłaszaną przez pacjenta (34%), ból głowy (32%), wymioty (29%), biegunkę śluz (21 procent) i krwawa biegunka (7 procent). Średni czas trwania choroby wynosił 5 dni (zakres od do 13). Dwunastu pacjentów (19 procent) zostało ocenionych przez lekarza; żaden nie był hospitalizowany.
Izolat V. parahaemolyticus ze stolca Pacjenta A był serotypem O6: K18 i tdh-dodatnim. Próbki stolca pobrano od dziewięciu innych osób, które spełniały rozszerzoną definicję przypadku obserwacji. Wszystkie próbki dały V. parahaemolyticus; nie zidentyfikowano dodatkowych patogenów. Izolaty z ośmiu z dziewięciu próbek przesłano do CDC w celu analizy serotypowej; siedem to serotyp O6: K18, a drugi serotyp O1: K56. Wyniki PCR były dodatnie dla tdh we wszystkich ośmiu izolatach.
Dochodzenie środowiskowe
Zgodnie ze szczegółowym dziennikiem z 2004 r. I wywiadami przeprowadzonymi przez DEC z dwoma właścicielami gospodarstwa A, sześć tuzinów do siedmiu tuzinów ostryg zebrano z linii float dwa razy w tygodniu (we wtorki i soboty) od połowy maja do połowy lipca, umieszczając je w czyste wiadro z lodem zazwyczaj w ciągu jednej godziny (ewentualnie, w rzadkich okazjach, w ciągu czterech godzin) po zbiorach, i dostarczone na statek wycieczkowy za pomocą skiffu. Ostrygi zostały następnie wyrzucone przez kucharzy na statek i natychmiast skonsumowane przez pasażerów. Zazwyczaj czas od zbioru do spożycia wynosił mniej niż trzy godziny. Zgodnie z zaleceniami DEC, ostatnia dostawa ostryg do statku miała miejsce 20 lipca. Zamiast podawać je pasażerom, ostrygi te były przechowywane w lodówce przez noc i przedłożone do laboratorium DEC 21 lipca. Jedna próbka z 5 ostrygami i jedna próbka po 12 ostrygi zostały przetestowane; obie próbki zawierały V. parahaemolyticus, dając odpowiednio 2,1 i 3,5 MPN na gram. Zidentyfikowano następujące cztery serotypy spośród 10 wyhodowanych szczepów: O6: K18 (5 izolatów), O1: K9 (3), O5: K17 (1) i O10: K68 (1). Wszystkie 10 izolatów było pozytywnych dla tdh. Próbki wody na statku były negatywne dla bakterii fekalnych z grupy coli.
Od lipca do października 2004 r. Pobrano 96 próbek środowiskowych (np. Ostrygi, woda i osad) z 17 ostryg z Alaski; 31 próbek (32 procent) było dodatnich dla V. parahaemolyticus, dając 88 izolatów. Próbki pozytywne dla V. parahaemolyticus pochodziły z ośmiu ostryg zlokalizowanych w Prince William Sound i południowo-wschodniej Alasce. Z 77 izolatów, 57 (74 procent) było dodatnich dla tdh, dając 11 szczepów: O1: K9, O1: K25, O1: K54, O1: Kunk, O3: K20, O3: K56, O4: K12, O4: K63, O5: K17, O6: K18 i O10: K68. Najczęściej występującymi serotypami były O1: K9 (17 izolatów), O4: K63 (14 izolatów) i O6: K18 (10 izolatów)
[hasła pokrewne: lekarz po rosyjsku, dentica, tarczyca u mężczyzn ]
[patrz też: jar kielnarowa, piperyna forte cena, kuba staszkiewicz ]