Zmienność spożycia energii przez małe dzieci

Gratulacje dla Birch i wsp. (24 wydanie) za potwierdzenie, że normalne dzieci, prezentowane ze zdrowymi wyborami żywieniowymi i pozostawione samym sobie, nie umrą z głodu. Jednak przy refleksji wyniki te nie powinny dziwić. Na pewno jest mało prawdopodobne, aby kształtujące siły ewolucji pozwoliły cywilizacji przetrwać i prosperować, gdyby jej potomstwa można było uratować przed niedożywieniem, chorobą i śmiercią przed wiekiem reprodukcyjnym przez rodzica-opiekuna, mierząc i egzekwując przestrzeganie każdego przepisanego kęsa. Że taki sprzeczny z intuicją rytuał, który tak bardzo przeszkadza rodzicom, jak ich dzieciom, powinien nadal opierać się racjonalnemu wyjaśnieniu, zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, że podobne dowody eksperymentalne, a nie tylko anegdotyczne świadectwo, są dostępne od ponad 50 lat.2
Czy to możliwe, że taktyka przymusu rodziców może być motywowana czymś innym niż kwestiami żywieniowymi. Czy odmowa dzieci do zjedzenia jedzenia, które zjadły tydzień wcześniej, była czymś więcej niż kwestią smakowitości. Czy to wszystko może być domowym odzwierciedleniem filaru naszego społeczeństwa, które jest bardziej wiarygodnie wyselekcjonowane przez ewolucyjnego rzeźbiarza. Odwieczna walka o władzę.
Nie wiem, ale chciałbym mieć moje małe ręce na tym papierze 30 lat temu.
Richard H. Greif, MD
Centrum Medyczne św. Józefa, Yonkers, NY 10701
2 Referencje1. Birch LL, Johnson SL, Andresen G, Peters JC, Schulte MC. . Zmienność poboru energii przez małe dzieci. N Engl J Med 1991; 324: 232-5.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Davis CM. . Wyniki samodzielnej selekcji diet przez małe dzieci. Can Med Assoc J 1939; 41: 257-61.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
Piętnaście średniej klasy małych dzieci o normalnej wadze, którym podano akceptowalną żywność, regulowało kaloryczność przez sześć dni. Jest to główny wniosek, który można wyciągnąć z raportu Birch i in. na temat zmienności poboru energii u małych dzieci. Nie wiadomo jednak, czy małe dzieci będą wybierać odpowiednią dietę, jeśli będą oferować różnorodne pożywne potrawy. Autorzy nie przedstawili informacji na temat wybranych rodzajów żywności ani zawartości składników odżywczych w diecie spożywanej przez dzieci w trakcie badania; doszli jednak do wniosku, że najlepsze karmienie dzieci najlepiej jest osiągnąć, dostarczając im różnorodnych zdrowych pokarmów i pozwalając im jeść to, na co mają ochotę . Postrzegamy to stwierdzenie jako nieuzasadnione, biorąc pod uwagę przedstawione wyniki i aktualne obawy dotyczące jakości diet dla dzieci. Wniosek jest szczególnie niepokojący, ponieważ nie wydaje się, aby dzieciom zaoferowano różnorodne pożywne produkty spożywcze potrzebne do stworzenia odpowiedniej diety. Na przykład żywność w dwudniowym menu nie zawierała ważnych źródeł żelaza i cynku i zawierała kilka produktów spożywczych (chipsy ziemniaczane, syrop, chipsy kukurydziane, galaretki, ciasteczka i ciasteczka), które nie są znane ze swojego wkładu w przyjmowanie składników odżywczych.
Być może czas, w którym dzieci najbliżej są oferowane pożywne selekcji żywności jest w dzieciństwie, gdy wysoki odsetek kalorii jest dostarczany przez mleko Zapotrzebowanie na składniki odżywcze staje się bardziej skomplikowane, gdy dzieci uzyskują pewną kontrolę nad tym, co jedzą i mają szerszy asortyment składników odżywczych o dużej gęstości i kaloryczności, z których można wybierać. Nie ma dowodów sugerujących, że biorąc pod uwagę te okoliczności, małe dzieci będą wybierać asortyment produktów spełniających ich potrzeby w zakresie składników odżywczych. Jako przykład rozważ spożycie składników odżywczych u dzieci w Stanach Zjednoczonych. Czterdzieści siedem procent osób w wieku 1-5 lat spożywa niewystarczające ilości żelaza, a 40 procent spożywa niewystarczający cynk1 Około 10 procent lub więcej dzieci spożywa zbyt mało witaminy E, witaminy C, witaminy B6, wapnia i magnezu. Jeden na 10 dzieci w wieku jednego lub dwóch lat cierpi na niedobór żelaza.2 Co czwarte amerykańskie dzieci są otyłe.3 Ponadto dzieci, które cierpią na choroby związane z niedoborem lub toksycznością składników odżywczych, nie wydają się poszukiwać źródeł pokarmowych z niedoborem składników odżywczych lub unikać niektóre produkty spożywcze, aby uniknąć toksycznego składnika odżywczego.
W tym momencie wydaje nam się, że spożycie większości dzieci wynika przede wszystkim z zapotrzebowania na kalorie, preferencji dla słodko smakujących potraw i preferencji żywieniowych, które nabywają. Zadaniem rodziców i opiekunów jest zatem pomoc dzieciom w nauce korzystania z różnych pożywnych produktów spożywczych, dawaniu przykładu własnymi wyborami żywieniowymi i szanowaniu fizjologicznych sygnałów dzieci głodu i sytości. Przedwczesne jest, aby pediatrzy, dietetycy i inni przyjęli leseferystyczną postawę wobec wyborów żywieniowych dzieci.
Judith E. Brown, RD, MPH, Ph.D.
Mary Story, RD, Ph.D.
University of Minnesota, Minneapolis, MN 55455
3 Referencje1. odżywianie Dział Monitorowania, Serwis Informacyjny Żywienia Człowieka. Ogólnopolskie badanie konsumpcji żywności, 1986. NFCS, CSF11. Raport nr. 86-3. Hyattsville, Md .: Department of Agriculture, 1988.
Google Scholar
2. Zdrowi ludzie 2000: krajowe cele promocji zdrowia i zapobiegania chorobom. Waszyngton, DC: Departament Zdrowia i Opieki Społecznej, 1991. (Nr publikacji DHHS (PHS) 91-50213.)
Google Scholar
3. Dietz WH Jr. Zapobieganie otyłości u dzieci. Pediatr Clin North Am 1986; 33: 823-33.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
Powyższe listy zostały odesłane do autorów danego artykułu, którzy oferują następującą odpowiedź:
Do redakcji: Chcielibyśmy podziękować dr Greifowi za jego wgląd w potencjalnie problematyczną dynamikę interakcji żywieniowych między rodzicami i dziećmi, która może wynikać z nadmiernej troski rodzicielskiej o wzorce spożycia pokarmu przez dzieci. Mieliśmy oczywiście nadzieję, że jednym z rezultatów publikacji naszego artykułu będzie zmniejszenie lęku rodziców w związku z ilością spożywanych przez dzieci żywności.
Doceniamy posiadanie Dr. Brown i Story ponownie podkreślają, że zdolność dzieci do regulowania spożycia energii, która była przedmiotem naszej pracy, nie jest taka sama jak zdolność do wyboru odpowiedniej diety. Zgadzamy się, że jakość żywieniowa diet dla dzieci ma kluczowe znaczenie. Jednak, jak podkreślają Brown i Story, otyłość dziecięca, zaburzenie bilansu energetycznego, jest najczęstszym problemem żywieniowym wśród amerykańskich dzieci.
Brown and Story najwyraźniej błędnie zinterpretowali główny punkt naszego badania Biorą wyjątek od naszego wniosku, który cytują z kontekstu w swoim liście. W rzeczywistości, podsumowując nasz artykuł, podkreśliliśmy, że nasze odkrycia ograniczają się do regulacji spożycia energii i że osoby dorosłe muszą wziąć odpowiedzialność za żywność udostępnioną dziecio
[przypisy: budowanie poczucia własnej wartości, trawa owsiana, operacje zaćmy ]